Grillpander
Grillpander - et stærkt værktøj i dit køkken
Grillpande - hvad kendetegner en god grillpande?
Grillpander ligner almindelige stegepander, men bunden er anderledes og har grillstriber på overfladen af bunden. De hævede riller (typisk 0,5-1,5 cm høje) laver de karakteristiske kulmærker på maden og tilføjer farve og tekstur til dine retter (se vores bedst sælgende grillpander her).
Rillerne er der dog ikke kun for at få din bøf eller grøntsager til at se godt ud, men de lader også olie og saft dryppe, hvilket sikrer, at din mad faktisk bliver grillet og ikke stuvet, og gør det lettere at komme af med det overskydende fedt.
Grillpander er normalt ret tunge (især grillpander i støbejern eller støbt aluminium) og har ofte en firkantet form, som giver et større stegeareal end en almindelig stegepande, så du kan tilberede dine grøntsager, samtidig med at du laver en bøf!
Hvilket materiale er det bedste til en grillpande?
Grillpander er som regel lavet af støbejern, hvilket gør dem ret tunge, men materialet kan holde på varmen ved høje temperaturer, hvilket er afgørende, når man griller. Glem ikke at krydre din jernpande før første brug, og hvis du vil læse mere om forskellige materialer, der bruges til pander, kan du læse vores komplette guide om pander her.
Hvordan bruger man en grillpande?
At bruge en grillpande er lidt anderledes end at bruge en almindelig stegepande, og der er nogle regler, man skal følge:
- husk altid at smøre din grillpande før brug. Det forhindrer maden i at sætte sig fast og sikrer, at dine grillmærker bliver perfekte. Brug dog ikke for meget olie. Brug en pensel til at marinere kødet med, og giv de hævede kanter et par strøg, inden du går i gang. Når du skærer mad (helst i relativt tynde skiver), skal du også smøre dem med en pensel
- sørg for at forvarme panden i mindst fem minutter, før du lægger mad på panden
- brug en køkkentang til at dreje eller vende maden, men undgå at flytte maden det første minut. Det vil hjælpe dig med at skabe de karakteristiske grillmærker
- hvis du vil fremskynde tilberedningen eller forstærke den røgede/kulørte smag, skal du bruge en matchende presse eller et låg.
Hvordan rengør man en grillpande?
Når grillpanden er kølet af, skylles den grundigt med varmt vand, og panden rengøres med en opvredet klud, så du fokuserer på rillerne. Når du er færdig, tørrer du panden med et viskestykke.
Hvis du bruger en grillpande i støbejern, kan det være en god idé at krydre den efter hver brug. For at gøre dette skal du gnide et let lag vegetabilsk olie på panden med et stykke køkkenrulle, placere den på den midterste rille i ovnen og indstille den til 190 °C. Lad gryden bage i 1 time, sluk for ovnen, og lad gryden køle af.
En grillpande af høj kvalitet kan være et godt redskab i ethvert køkken, og det er derfor, vi på Kulina tilbyder dig grillpander fra pålidelige mærker. Firkantede grillpander i støbejern med matchende presse fra Woll, grillpander i aluminium eller rustfrit stål fra WMF og unikke grillpander i stål med et rustikt design, der refererer til håndsmedede pander fra de Buyer.