Lommeknive er mere end bare værktøj - de er rejsekammerater, hjælpere i nødsituationer og alsidige værktøjer, som alle kan bruge fra tid til anden. At vælge den rigtige kniv afhænger af nogle få nøglefaktorer. Vi hjælper dig med at navigere i dem og giver også nogle tips til, hvordan du passer på din nye kniv.
Hvor mange knive skal jeg bruge?
"Less is more" eller er det "jo mere, jo bedre" med lommeknive? Det afhænger af dine behov. Så vi introducerer dig til de forskellige typer af lommeknive, så du ved, hvad du skal vælge imellem:
Lommeknive med enkelt blad
De har et enkelt design med et 5-15 cm langt blad. De er normalt lette og har nogle gange endda perforeringer for at holde vægten nede på et minimum. Disse knive er nemme at håndtere og egner sig til mange forskellige opgaver, lige fra udendørs eventyr og madlavning til praktisk brug i hverdagen, f.eks. til at åbne pakker osv.
Dobbeltbladede lommeknive
De er udstyret med to blade, der har forskellige former, længder og størrelser, hvilket gør dem velegnede til forskellige anvendelser. Hovedbladet er kraftigere og måler normalt 5-10 cm, mens det andet blad er tyndere og ofte har en savtakket kant eller en skarp spids. To-bladede knive er især værdsat af friluftsentusiaster og bruges ofte af fiskere eller håndværkere, men de er også nyttige i en lomme eller håndbagage som et praktisk værktøj i en række forskellige situationer.
Multifunktionelle knive
En multifunktionel kniv, som f.eks. schweizerkniven eller "Swiss", indeholder forskellige andre værktøjer ud over det vigtigste og bredeste blad. De omfatter dåseåbner, skruetrækker, sav, saks og mange andre. Det gør multifunktionskniven til et alsidigt værktøj, som ikke bør mangle i nogen vandrerygsæk, men også i din almindelige håndbagage.
Bedste lommeknive ifølge kundeanmeldelser
Glat eller savtakket klinge?
Medmindre du køber en kniv, der har et blad med glat kant og et med savtakket kant, står du over for en svær beslutning ... Vi fortæller dig om fordele og ulemper ved begge dele, så du ikke får en forkert idé:
Glat klinge
Fordele: En glat klinge giver bedre kontrol, større præcision og dermed renere snit. Desuden er en glat klinge lettere at slibe derhjemme.
Ulemper: Med en glat kniv er det svært at skære et brød, klippe et reb eller andre genstande, der kræver skærebevægelser.
Savtakket klinge
FordeleSvar: Den savtakkede kniv er velegnet til at skære i hårde materialer og råstoffer takket være de tyndere tænder, som gør det lettere at bryde overfladen.
UlemperSvar: Fine materialer vil blive forstyrret af det savtakkede blad og efterlades flossede. Desuden kræver en savtakket kniv professionel slibning i næsten alle tilfælde.
Kort sagt, en glat kniv er god til at skære kød, når du camperer, men hvis du skal skære grene til bålet, skal du vælge en savtakket kniv. Og hvis du planlægger at gøre begge dele og ikke vil have to knive, skal du vælge en, der kombinerer begge varianter - den er glat fra spidsen til midten og derefter savtakket op til håndtaget.
Hvad skal lukkekniven være lavet af?
Før du køber, er det vigtigt, at du i det mindste har en idé om, hvordan du vil bruge kniven, om du vil bruge den til at skære mad eller træ.
Der er ingen sandhed i, at en klinge naturligt bliver sløv ved brug. Sliddet afhænger af det materiale, det er lavet af, hvilket også påvirker andre aspekter som fleksibilitet eller korrosionsbestandighed. Hvis du ikke er en kender, hvis du køber en kniv af rent praktiske årsager, og hvis du ikke ønsker at tage dig meget af den, skal du gå efter et værktøj i rustfrit stål. Som navnet antyder, modstår det rust og er også fleksibelt og derfor mere modstandsdygtigt over for skader end stærkere materialer (som f.eks. damaskusstål). Selv om det er lettere at sløve, er det ikke svært at skærpe.
Hvis du er en kræsen kunde, der ikke er bange for mere konsekvent pleje eller mere besværlige former for slibning, skal du kigge efter knive lavet af kulstofstål eller damaskus. De har den fordel, at de holder sig skarpe i rigtig lang tid.
Håndtagets materiale spiller også en rolle. Hvert materiale har sine fordele og ulemper. Træ er æstetisk og behageligt at røre ved, men det kræver regelmæssig vedligeholdelse og kan vise tegn på slitage. Plast eller kompositmaterialer ser måske ikke så elegante ud, men de er holdbare, lette og mere overkommelige. Et metalhåndtag er holdbart og ser tidløst ud, men samtidig har det en tendens til at gøre hele kniven tungere og kan få håndtaget til at glide, især når det bliver vådt.
Lommeknive af høj kvalitet
Vores tip
Læs også
Hvorfor det betaler sig at investere i kvalitetsknive
Vi rådgiver dig om, hvilke knive der er værd at investere i, og hvor du kan spare penge.
Sådan plejer du en lommekniv
- Rengøring: Fjern konsekvent snavs fra kniven efter hver brug. Hvis du er udendørs, skal du i det mindste tørre den af med en serviet eller et lommetørklæde, og så snart du har adgang til rindende vand, skal du afslutte rengøringen med en svamp og et mildt rengøringsmiddel. Tør derefter kniven grundigt.
- Smøring: Smør af og til knivens bevægelige dele med specialolie eller andre egnede smøremidler. Påfør altid kun et par dråber, og åbn og luk kniven flere gange for at fordele smøremidlet jævnt. Tør derefter overskydende olie af med en blød klud. Påfør altid smøremidlet på en ren og tør kniv.
- Slibning: Da lommeknive ofte bruges til krævende opgaver, der i høj grad kan sløve eller beskadige deres klinger, skal de have den rette opmærksomhed. Tjek derfor din kniv efter hver brug, og hvis den virker mindre skarp,Frynser hende. Lommeknive slibes normalt i en vinkel på 20-25 grader. Husk dog, at hvert blad kræver forskellige slibeteknikker. Da lommeknive generelt er korte, er mindre slibeværktøjer mere velegnede til at slibe dem.
Hvis dit knivblad er beskadiget eller ikke længere kan slibes derhjemme, skal du få det slebet hos en professionel.
- Opbevaring: Opbevaring af lommekniv er nyttig .Beskyttelsesærmer. Opbevar altid kun en kniv, der er ren og tør i skeden.
Lommekniv - den perfekte gave til mænd
Er du på udkig efter en særlig gave til din partner, far, ven eller anden nær mandlig ven? Så skal du vælge en lommekniv. Det kan være en meget personlig gave, der kombinerer alle de kvaliteter, som mænd sætter så stor pris på - anvendelighed, stil og også langsigtet værdi. Kort sagt er en lommekniv et alsidigt værktøj, hvis nødvendighed i forbindelse med udendørsaktiviteter er ubestridelig, men den kan også finde sin plads i en jakkelomme, hvor den kan hjælpe i hverdagssituationer. Vi har flere gavetips til mænd til dig.
Populære mærker af lommeknive
En typisk producent af multifunktionsknive er mærket Victorinox eller også .Zwilling. Det er dog også værd at nævne det unge brand .Deejo, som blev grundlagt i 2010 med ønsket om at skabe et let, praktisk og samtidig karakteristisk instrument af de fineste materialer. Deejo-knivene har hurtigt fået ry for at være et førsteklasses mærke, der kombinerer funktionalitet, holdbarhed og elegance.
Lommeknive slibes normalt i en vinkel på 20-25 grader. Denne vinkel giver en balance mellem skarphed og opretholdelse af en lang levetid for bladet.
Hyppigheden af slibning afhænger af brugsfrekvensen og typen af aktivitet. Ved normal daglig brug anbefales det at slibe kniven en gang om måneden. Ved kraftig brug, som f.eks. udendørs aktiviteter, kan det være nødvendigt at slibe hver 1-2 uge.
Der er knive med et enkelt blad, knive med to blade og multifunktionsknive. Knive med et enkelt blad er enkle og lette, knive med to blade har forskellige blade til forskellige opgaver, og multifunktionsknive indeholder andre værktøjer ud over bladene, f.eks. en skruetrækker, en sav eller en oplukker.
Det mest almindelige materiale til lommeknivsblade er rustfrit stål. Det er det mest modstandsdygtige over for korrosion og skader. Der findes dog også knive i kulstof- og damaskusstål, som giver en bedre skarphed, men kræver lidt mere pleje, da de lettere korroderer.
Rengør jævnligt og konsekvent klingen med vand, en blød svamp og et mildt rengøringsmiddel. Tør derefter grundigt. Smør lommeknivens bevægelige dele fra tid til anden. Opbevar kniven i dens beskyttende skede.
Når du vælger en lommekniv, skal du overveje anvendelsesformål, størrelse, vægt og materiale på blad og håndtag. Til hverdagsbrug skal du vælge en let og kompakt kniv; til udendørsaktiviteter skal du vælge en mere robust model med flere funktioner.
Lovligheden af lommeknive varierer efter land og lokal lovgivning. Generelt er knive med fast blad, der er længere end en vis længde (normalt 12 cm), forbudt på offentlige steder.
En lommekniv med et blad, der ikke er længere end 6 cm langt og 1 cm bredt, kan medbringes om bord på flyet. Alle andre knive skal opbevares i indchecket bagage.