Vidste du, at den rigtige grøntsagskniv sparer dig for en masse tid i køkkenet? Fordi den rigtige kniv sikrer, at du skærer jævnt og hurtigt, og at du ikke bliver frustreret over fastsiddende skiver eller uregelmæssige snit. Og det gælder både for finskæring af tomater og for skæring af hårde rodfrugter. Vi giver dig tips til, hvordan du skærer i skiver og tern i .Grøntsagsknive (og der er mange) for at få et overblik og vælge den rigtige for dig.
- Hvilken bladform skal jeg vælge?
Hvis du leder efter et værktøj til at klippe og beskære, skal du vælge .lille kniv med skarp spids. Hvis du er mere tilbøjelig til at skære, skal du bruge en mellemlang .Kniv med lige bladsom garanterer perfekt kontakt med skæremåtten under udskæring og derfor minimerer forekomsten af ufuldstændige snit. - Stål, rustfrit stål eller andre materialer?
Nogle grøntsager og frugter, især de sure som tomater eller citrusfrugter, kan indeholde syrer, der bidrager til korrosion og hurtigere sløvning af værktøjet. De er derfor at foretrække ud fra dette synspunkt.Knive Stål. Hvis du foretrækker stålknive, skal du huske at vedligeholde dem konsekvent. - Hvad med håndtaget?
Det skal først og fremmest være ergonomisk, dvs. det skal ligge godt i hånden og helst også være skridsikkert. Når det gælder materiale, har hvert materiale sine fordele og ulemper - træ er æstetisk, men kan vise tegn på slitage med tiden, rustfrit stål er slankt og holdbart, men koldt og kan glide, og komposit- eller plasthåndtag er overkommelige, men ikke særlig stilfulde.
Granton-kanten vil være nyttig...
Vidste du, at grøntsagsknive kan have en særlig finish, der kaldes grantonskær? Det er små fordybninger på bladet, som skaber luftlommer, der forhindrer grøntsagsstykker i at klæbe til bladet, når du skærer. Selv om det er en detalje, kan det i høj grad fremskynde dit arbejde og forbedre effektiviteten, da du ikke behøver at stoppe med at snitte så ofte for at fjerne fastsiddende stykker.
Grøntsagsknive af høj kvalitet
Hvilke typer grøntsagsknive findes der?
Skrællekniv
Det er en mindre kniv, der ofte har et buet, 7-10 cm langt blad, som gør det lettere at fjerne skrællen uden unødigt spild. Den er især velegnet til kartofler, courgetter og æbler.
Kantkniv
Det er en kniv med et tyndt og kort blad (mellem 7 og 12 cm), som er ideel til præcis håndtering af mindre frugter og grøntsager. Den er ideel til detaljeret og dekorativt arbejde.
Kniv til tomater
Den er specielt tilpasset til at trænge igennem tomatens hårde skind uden at beskadige det bløde kød. Bladet er normalt 10 til 15 cm langt og tyndt med takker.
Nakiri
Det er en traditionel japansk grøntsagskniv, der udmærker sig ved ekstrem skarphed, hvilket giver præcise og rene snit. Bladets nederste kant er næsten eller helt lige, så der ikke opstår ufuldstændige snit. Det lange (16-18 cm) og brede blad gør det nemt at bære de udskårne ingredienser ned i gryden eller skålen. Nakiri-knive er velegnede til hurtig og effektiv forarbejdning af store mængder grøntsager og, takket være deres højere vægt, til at skære hårdere typer af grøntsager. En mere alsidig køkkenhjælper vil også opfylde samme formål, Santoku-knivsom du også kan bruge til at skære fisk eller fjerkræ med. Læs mere om japanske knive.
Kokkekniv
Da kokkekniven er en multifunktionel hjælper, der kan klare de fleste køkkenopgaver, er den også velegnet til at skære grøntsager, især store og hårde, typisk græskar, meloner osv. Kokkeknivene kan være små (15 cm) eller store (op til 30 cm) med en let buet underkant, der tillader bløde svingende bevægelser, når man skærer. Spidsen af bladet kan bruges til finere arbejde med lidt håndelag, men er ikke egnet til detaljeret arbejde på grund af den generelle robusthed. Find ud af det, Sådan vælger du den ideelle kokkekniv til dine behov.
Julienne
Selv om det ikke ligefrem er en kniv, handler dette værktøj 100% om grøntsager. Julienne er en skræller med et særligt blad, der giver dig mulighed for at lave fine og samtidig jævne strimler. Bladet på julienne-skrælleren kan være glat eller savtakket afhængigt af den ønskede endelige form på råmaterialet. Den bruges ofte til at lave dekorationer. Den samme opmærksomhed fortjener .mandolinersom du kan bruge til at fremtrylle former, der vil pynte på enhver ret.
De mest populære japanske knive ifølge vores kunders anmeldelser
Jakub Černý anbefaler:
Alt i alt kan du helt sikkert få brug for alle de ovennævnte værktøjer i dit køkken fra tid til anden, men hvis du vil undgå at have et for stort arsenal, kan du nøjes med en lille (skrællekniv) og en stor (nakiri/santoku eller kokkekniv).
Sammenligning af materialer
Hvad grøntsagskniven er lavet af
Grøntsagsknive kan laves af en række forskellige materialer, hver med sine egne fordele og ulemper:
- Rustfrit stål - det er korrosionsbestandigt, kræver lav vedligeholdelse og holder længe, men det er et blødere materiale og kan kræve hyppigere slibning.
- Kulstofstål - den er meget skarp og nem at slibe, men den er mere tilbøjelig til at ruste og få pletter, så den kræver lidt mere pleje.
- Keramik - er let, meget skarp og meget modstandsdygtig over for korrosion, men samtidig er den skrøbelig og derfor mere modtagelig for skader. Desuden er det vanskeligt at slibe under hjemlige forhold.
- Damaskus-stål - er berømt for sit attraktive design og sin høje hårdhed, som er tæt forbundet med den berømte skarphed. På den anden side er det et dyrere materiale, som er udsat for korrosion og derfor kræver en del pleje.
Ligesom bladene kan håndtagene på grøntsagsknive være lavet af forskellige materialer, som har deres fordele og ulemper:
- Træ - er meget æstetisk, behagelig at røre ved og ligger som regel godt i hånden, men samtidig skal man være opmærksom på, at den kræver en del pleje og efter et stykke tid kan vise tegn på slitage.
- Metal - normalt rustfrit stål eller titanium, som er meget holdbare og visuelt tidløse materialer, der er nemme at vedligeholde. Men de kan være kolde, tunge og glatte, hvis de ikke har struktur, eller hvis de bliver våde eller fedtede.
- Sammensat - (f.eks. Micarta) er lavet af lag af lærred, papir, glasfiber og harpiks, hvilket gør det til et meget holdbart og stærkt materiale, som også er behageligt at røre ved. Fremstillingsprocessen er dog besværlig, og derfor er materialet relativt dyrt.
- Plastik - modstår let fugt, kræver ikke stor vedligeholdelse og koster dig ikke penge. Men det ser måske ikke særlig stilfuldt ud.
Populære grøntsagsskrællere
Pleje af grøntsagsknive er ikke krævende, men det er helt afgørende at bevare deres levetid og skarphed:
- Vaskes i hånden: Vask altid knivene i hånden med varmt vand og et mildt rengøringsmiddel. Undgå at vaske i opvaskemaskine, da det kan beskadige bladet og håndtaget, og undgå slibende produkter og hårde svampe.
- Øjeblikkelig tørring: Når du har vasket kniven, skal du straks tørre den med en blød .Klud. Dette vil forhindre korrosion.
- Regelmæssig slibning: Slib knivene regelmæssigt. Ved daglig brug ca. 1 gang om måneden, ved mindre hyppig brug en gang hver 3-6 måned. Brug altid til slibning.hvæssesten eller slibemaskinerder passer til knivens specifikke type og materiale. Få dine knive slebet professionelt en gang om året.
- Korrekt opbevaring: Opbevar knive i special .blokkeBrug magnetskinner, beskyttelseshylstre eller skuffeinddelinger for at forhindre slitage eller skader. Opbevar aldrig knive løst i en køkkenskuffe.
- Brug skærebrættet: Til skæring må du kun bruge træ eller plast .skærebrætter. Andre materialer kan beskadige eller sløve klingen.
De mest populære hvæssesten og slibemaskiner ifølge vores kunder
De bedste producenter af grøntsagsknive
Hvis du er på udkig efter et perfekt funktionelt og samtidig veldesignet stykke, hvilket især gælder for Nakiri-knive, kan du stole på dem fra .Dellinger
Andre producenter, der længe har været populære blandt amatør- og professionelle kokke, er .Victorinox,