Pander er en del af basisudstyret i ethvert køkken. Ligesom knive eller gryder. Derfor er det værd at være opmærksom på valg af disse. En stegepande af høj kvalitet er ikke en sæsonbestemt trend, men en investering. Takket være korrekt vedligeholdelse vil den tjene dig i mange år, og frem for alt - du vil være glad for at bruge den. Hvis du for eksempel køber godt kød, vil du ikke kunne tilberede en god steak, hvis du kun har en tynd, skæv pande - selv hvis du var David Copperfield!
Hvordan vælger man en god gryde?
Hvilken type pander skal jeg bruge?
Vi vælger pander:
- på grund af størrelsen (antal personer)
- på grund af komfurets type (egnet til gas-, el- og induktionskomfurer, helst også egnet til ovnen),
- på grund af den mad, vi laver (universelpande eller pander dedikeret til specifik mad - grill, wok, pander eller crepes)
- på grund af materialet - mest af alt
En universel medium stegepande med en diameter på 25-30 cm er grundlaget for enhver bolig. Den er velegnet til madlavning til hele familien og kan nemt rumme 3-4 stykker kød. En mindre grydestørrelse (op til 24 cm) er tilstrækkelig, hvis du er single eller har en partner og ikke laver mad så ofte. Den kan også bruges som en ekstra gryde. Men en gryde er som regel ikke nok. Så vælg en anden, ekstra pande afhængigt af, hvad du laver oftest:
Grundlæggende køkkenudstyr = 1 universalpande
- Universalpande - praktisk talt egnet til alle typer mad, en er nok til en start
- dyb pande - til tilberedning af saucer, grøntsager og gryderetter (sauté eller wok)
- pande tilpasset de retter, du normalt laver - mindre „handy“ (for eksempel til stegning af æg til én person) eller specialpande (til crepes eller en grillpande).
Honza Hajný, leder af kokkeskolen Chefparade
Ingen kok kan undvære en stegepande af god kvalitet. Når det for eksempel gælder steaks, kræver tilberedningen af en god, saftig steak ikke kun kød af høj kvalitet, men også en pande af høj kvalitet. En steak skal steges på en varm pande, som leder varmen godt og jævnt. Derfor vælger fagfolk oftest traditionelle stål- eller støbejernspander. Det er ideelt, hvis den også har et håndtag, der ikke bliver varmt, så den er behagelig at håndtere. Bare gør det sjovt at lave mad.
Grundlæggende typer af pander
Har du tænkt over, hvorfor du skal købe en særlig pande til pandekager eller asiatiske retter? Har du overhovedet brug for det? Du kan altid bruge en universalpande. Men hvis du laver mad ofte, er én pande ikke nok. Og hvis du laver pandekager til dine børn hver søndag, vil du elske pandekagepanden. Hvad er fordelene ved specialiserede pander?
Universalpande
Den har mange anvendelsesmuligheder og er velegnet til stegning, bagning, madlavning og flambering. Hvis den har et låg, kan den også bruges til stuvning. Du kan bare ikke undvære den, så vær ikke bange for at investere flere penge, når du køber den. Fås i flere størrelser tilpasset antallet af personer, du laver mad til.
Grillpande
Den har grillriste i bunden - ligesom dem på en grillrist. Saften flyder ind i rillerne og kan nemt hældes ud og bruges til f.eks. en sauce. Riller får steaks og grøntsager til at se bedre ud, og de gør dem også sprøde.
Crepepande
Den har en minimal kant. Takket være dette er det meget nemt at vende crepes med en spatel eller med et dygtigt, fantasifuldt sving.
Pandekagepande
Det er slut med at skændes om, hvem der skal have den første pandekage. Den er uundværlig i familie husholdninger og kan også bruges til spejlæg, kartoffelpandekager eller bacon.
Sauté pande
En pande og en kasserolle ét fad. Bredere end en almindelig kasserolle, dybere end en almindelig pande. Perfekt til tilberedning af saucer, karry, gryderetter (hvis der er låg på) osv.
Hvilken slags materiale skal man vælge?
Valget af materiale er afgørende for gryden. Det er nemt at vælge en attraktiv letvægtspande til en rimelig pris, der lover en vidunderlig non-stick overflade og nem håndtering. Men vær forsigtig. Problemet med billigere non-stick-overflader er deres korte levetid (de ridser let, overfladen skaller af, og snart er de ikke non-stick længere) og det anvendte materiale (undgå materiale, der indeholder PFOA og PTFE, da deres sikkerhed for helbredet i det mindste er tvivlsom).
En let stegepande kan være sjov at håndtere. Men igen, vær forsigtig. Jo lettere gryden er, jo sværere er det at holde den varm. Den varmes hurtigt op, men så snart du lægger koldt kød eller grøntsager ovenpå, køler den hurtigt ned, og du kan ikke tilberede noget på den. Og god stegning er kilden til smagen. Den høje direkte temperatur er afgørende for at skabe en karamelliseret skal på kødets overflade, som holder saften inde og giver denne velsmagende, sprøde skorpe på overfladen. Hvis kødet afgiver saft, vil det blive til en stuvning og ikke en stegning. Lette, tynde materialer har også den ubehagelige egenskab, at de let vrider sig. Og logisk set er der ingen varme, hvor der er en skævhed. Desuden løber olien ud til siderne, så maden brænder på i midten og bades i olie i kanterne.
Pander med non-stick belægning
Når det drejer sig om pander med non-stick-belægning, er kvaliteten det vigtigste. Vælg mærker, der sikrer, at materialet er PFOA- og PTFE-frit (disse blev normalt brugt i produktionen af teflonpander). Pander af god kvalitet med en non-stick belægning er normalt ikke lette, da de har en lagdelt, kraftig bund. Basen har normalt en let aluminiumskerne, der har exceptionelle ledende egenskaber og fordeler varmen godt. Aluminium er dog ikke egnet til kontakt med fødevarer og bliver let deformeret. Det er derfor, det ofte kombineres med stål og moderne legeringer, titanium eller keramik. Anerkendte producenter stræber efter at opnå den højest mulige holdbarhed af moderne overflader for at undgå ridser, som normalt er den største ulempe ved non-stick-overflader.
Stålpander
Hvis du er seriøs omkring madlavning, er en stålpande det oplagte valg. Du finder den i de fleste professionelle kokkes køkkener. Stål er et traditionelt materiale, der er 100 % naturligt og har fremragende kogeegenskaber. Den fordeler varmen jævnt og holder på den. Stål bliver bedre med tiden, og du behøver ikke at bekymre dig om misfarvning. Stegepanden skal brændes af før første brug, og det er normalt tilstrækkeligt at tørre den af med et stykke køkkenrulle. Det franske mærke De Buyer er et ikon inden for produktion af stålpander.
Rustfrit stål pander
Rustfrit stål er et superbestandigt materiale. Den store fordel frem for stål er, at det ikke ruster. Derudover absorberer det ikke madlugt og er ikke tilbøjeligt til at kradse. Men mange kan ikke lide, at det „klistrer“. Men selv rustfrit stål kan brændes af for at skabe en næsten non-stick overflade (se nedenfor). Derudover dækker mange producenter deres rustfrit stål pander med en non-stick belægning.
Kobberpander
De kan være en perfekt dekoration i vores køkken, men de er også ret krævende, når det gælder vedligeholdelse, og prisen gør dem til en af de dyreste køkkeninvesteringer. Men... det vil betale sig tilbage! Kobberpander går aldrig af mode, vil være årsag til jalousi, og det vil være en fornøjelse at lave mad på den takket være den øjeblikkelige varmeledning. Det inderste lag er normalt rustfrit eller galvaniseret stål, og man plejer det på samme måde som kogegrej i rustfrit stål. Mestrene inden for kobbersmykker er de franske mærker Mauviel og De Buyer.
Vigtige egenskaber
Lad os opsummere de parametre, der skal overvejes, når du vælger en gryde:
- passer gryden til den type komfur, du har?
Det er det, de fleste ejere af induktionskogeplader kæmper med. Kobber er helt uegnet til disse komfurer, og støbejern er måske ikke „venligt“ over for stærk induktion. Tjek altid producentens anbefalinger for dit produkt. - Kan man bruge den i ovnen?
Normalt er det et spørgsmål om håndtagets materiale, og i tilfælde af non-stick-overflader, hvilken type materiale producenten har brugt. Igen skal du huske at tjekke specifikationerne for hvert produkt. - Tåler den at komme i opvaskemaskine?
Hvis du har en stegepande af god kvalitet, skal du acceptere, at du ikke skal komme den i opvaskemaskinen. Stål, støbejern og kobber skal have så lidt kontakt med vand og rengøringsmidler som muligt. Stål- og støbejernspander kan tørres af med et stykke køkkenrulle. Oliefilmen forhindrer rust forårsaget af fugt i luften og øger overfladens antiklæbe egenskaber.
Er du bekymret for pander, der ikke sælges som „non-stick“? Det er ikke nødvendigt. Jern/stål og støbejern er naturligt non-stick overflader. Og deres egenskaber forbedres endda ved brug. Det er vigtigt, at du steger panden, før du bruger den første gang.
Stegning af din pande
Skyl panden med kogende vand, og tør den godt. Hæld olie på panden i en højde af ca. 1 mm, og varm den op ved middel varme i ca. 5 minutter (indtil den begynder at ryge). Lad panden køle af, hæld olien fra, og tør panden af med køkkenrulle.
Jakub Černý, leder af indkøbsafdelingen i Kulina
Som en del af det grundlæggende køkkenudstyr anbefaler vi en universalpande fra en anerkendt producent, f.eks. det franske mærke De Buyer eller et af de tyske mærker WMF eller WOLL.
Du vil helt sikkert ikke gøre noget forkert, hvis du vælger en stegepande i stål, støbejern eller titanium. De vil være dig til gavn i mange år, hvis du husker at vedligeholde dem ordentligt.