Vidste du, at pander med låg sparer energi ved at fremskynde tilberedningen med op til 30 %? Det skyldes varmeakkumuleringen under låget. Men det er også rigtigt, at madlavning med låg ikke egner sig til alle retter. Vi har derfor nogle vigtige oplysninger om både pander med låg og madlavning i dem.

- Låg af glas giver dig mulighed for at overvåge hele tilberedningsprocessen uden at skulle løfte dem. Desuden er de holdbare, egnede til brug i ovnen og tåler opvaskemaskine.
- Glas er i sagens natur skrøbeligt og derfor tilbøjeligt til at gå i stykker. Glaslåg har en tendens til at være tungere.

- Låg i rustfrit stål er meget modstandsdygtige over for ridser, korrosion og høje temperaturer. De tåler opvaskemaskine og ovn og er som regel lettere end glas.
- De er uigennemsigtige, så hvis du vil tjekke din mad, skal du løfte låget, hvilket kan forstyrre tilberedningsprocessen.

- Silikonelågene er lette og fleksible, hvilket gør dem nemme at opbevare. De er også modstandsdygtige over for høje temperaturer og kan bruges i ovnen, selv i mikrobølgeovnen.
- Ligesom rustfrit stål er silikone uigennemsigtigt. Når de vaskes i opvaskemaskinen, kan silikonelåg absorbere lugt fra vask.

Pander med låg: typer og anvendelser
Støbejernspander med låg
De er gode til langvarig brug og jævn varmefordeling. De er også velegnede til bagning i ovnen. Men de er tunge og kræver særlig pleje.
Pander i rustfrit stål med låg
De er ridsefaste og velegnede til en lang række madlavningsopgaver. De kan dog kræve mere fedtstof for at forhindre maden i at blive brun.
Non-stick-pander med låg
De kan derfor tilberedes næsten uden fedtstof og er nemme at rengøre. De er dog modtagelige for ridser, og deres overflade kan blive beskadiget ved høje temperaturer.
Stålpander med låg
De er holdbare, alsidige, og deres overflade er naturligt non-stick, når de håndteres korrekt. De har en tendens til at være tunge, kan let blive overophedede og kræver særlig pleje.

Låget hjælper med at holde på varmen og fugten inde i gryden, hvilket gør den ideel til braisering af kød, grøntsager eller tilberedning af saucer. Det giver også mulighed for langsom tilberedning, hvor smagene bedre kan forenes.
Pander med låg er uovertrufne til vellykket dampning. Du skal blot hælde lidt vand i bunden af gryden, placere dampkurven med ingredienserne, dække med låget og så bare vente på, at din ret bliver tilberedt. En wok med låg er også velegnet til dette formål.
Låget er en fremragende hjælper ved tilberedning af ris og risretter som risotto, pilaf osv. Det holder nemlig både temperaturen og luftfugtigheden konstant, hvilket er helt afgørende for at opnå den rette konsistens.
Du vil også sætte pris på de dybe pander med låg, når du tilbereder retter, der starter på komfuret og slutter i ovnen. Støbejernspander med låg er ideelle til dette formål, men andre materialer er også velegnede.
Lad os heller ikke glemme lågets helt grundlæggende funktion, nemlig at hvis du dækker maden til efter tilberedningen, vil den køle meget langsommere.
Grydelåg af høj kvalitet

