Gryder - indkøbsrådgiver

Hvor ofte køber du nye gryder? De fleste husholdninger er mere tilbøjelige til at købe en ny bil end nyt køkkengrej! Når der købes nye gryder og pander, er det derfor værd at bruge et øjeblik på at overveje valget nøje, for når gryderne først er købt, vil de sandsynligvis tjene dig i mange år. Med velvalgt kogegrej bliver det nemmere at tilberede dine retter, og du vil kunne se forskellen på hvad der serveres.

Hvad skal man overveje, når man vælger nye gryder?

 

 

Hvilken slags gryder har jeg brug for?

Gryder af høj kvalitet er en stor investering. I stedet for at købe et stort sæt billige gryder, der ikke vil leve op til dine forventninger, er det bedre at starte med et par basismodeller eller et lille sæt med 3-4 gryder og købe flere senere, hvis det er nødvendigt. Det er meget bedre at have en gennemprøvet serie fra en velkendt producent og supplere den med flere dele over tid. Takket være dette vil dine gryder ikke kun have et ensartet design, men du vil også kunne stable dem, hvilket er meget nyttigt, hvis du har begrænset opbevaringsplads i dit køkken. Hvilke gryder er et must-have i ethvert køkken?

Nødvendigheder i køkkenet - 3 typer gryder

  1. en Stockpot gryde - til kogning af pasta eller suppe
  2. lav kasserolle- til stuvning, med låg
  3. Kasserolle - til tilberedning af mad, der kræver blanding: saucer eller grød.

 

tmp

Marcel Vargaeštok, ejer af kokkeskolen Chefparade

En stor gryde er grundlaget for dit køkkenudstyr sæt. Hvor stor skal den være? Det afhænger af, hvor mange mennesker du laver mad til. Pasta er den ret, hvor der bruges mest vand. Du bør tælle 1 liter vand pr. portion. Hvis I er to, er det nok med en Stockpot gryde på to liter, mens en familie på fire har brug for en gryde på fire liter.
Hvis du kan lide simremad, skal du investere i en gryde, der kan bruges i ovnen. En traditionel støbejernsgryde er det bedste valg. Du kan bruge en støbejernsgryde med låg på komfuret og til langtidsstegning i ovnen. Takket være den vil varmen blive jævnt fordelt, hvilket giver dig mulighed for at tilberede en lækker gryderet eller ribben stuvet i vin. Den er også god til at lave risotto på komfuret. 

 

3 vigtige typer af gryder 

I dit køkken bruger du højst sandsynligt 1-2 gryder, en gryde og en kasserolle.

Stockpot

Stockpot gryde

Større og mindre gryder til kogning af pasta, supper, tilbehør osv. De er normalt lige så høje som brede. Bedst med et låg, der hjælper dig med at dræne maden.

Vælg din stockpot gryde

Casserole

Lave kasseroller med låg

Lav kasserolle til simreretter. Altid med låg og helst lavet af et materiale, der også egner sig til langtidsstegning og stuvning i ovnen. En støbejerns kasserolle af høj kvalitet er en investering for livet.

Vælg din Kasserolle

Saucepan

Kasserolle

Kasserollens håndtag gør, at du kan holde den komfortabelt med hånden væk fra varmekilden. Perfekt til tilberedning af sovse og retter, der kræver konstant omrøring.

Vælg din kasserolle

 

Hvilket materiale skal man vælge?

Valget af materiale er afgørende for den endelige smag af maden, din komfort under tilberedningen og også for vask og opbevaring. Fra et praktisk synspunkt skal man være opmærksom på, om de gryder, du vil købe:

  • er egnede til din type af komfur?
  • kan bruges i ovnen?
  • Tåler opvaskemaskine

Det første spørgsmål synes at være det vigtigste, og problemet opstår oftest med induktionskogeplader. Det meste moderne kogegrej passer til alle typer komfurer, men det er vigtigt at tjekke, før man køber. Vi plejer at sætte kasseroller i ovnen, så vi skal være opmærksomme på håndtagene. Ofte angiver producenten en anden temperatur, der kan anvendes af selve gryden, og en anden temperatur for håndtagene. Når det gælder støbejernsfade, er vi nødt til at acceptere nødvendigheden af at de skal vaskes op i hånden. Alligevel ønsker de fleste kunder at vaske deres gryder i opvaskemaskinen.

Gryder i rustfrit stål

Komfurer i rustfrit stål er den perfekte kombination af pris og kvalitet. De er alsidige, holdbare og nemme at vedligeholde.

Vælg dine gryder i rustfrit stål

Du kan genkende billige gryder i rustfrit stål på deres vægt.

Du vil måske blive overrasket over det store prisspænd på køkkengrej i rustfrit stål. I et supermarked kan du få en gryde i rustfrit stål for blot et par euro, så hvorfor betale meget mere for et velkendt mærke? Selvfølgelig vil forskellen først kunne ses efter brug. En let gryde kan virke praktisk, men lette gryder og pander i rustfrit stål bør undgås. Ulempen ved rustfrit stål er, at det har en dårlig varmeledningsevne, hvilket betyder, at gryderne ikke bliver varmet jævnt op. Tynde bunde spænder også let, hvilket kan ses ret hurtigt i billige produkter. Det betyder ikke så meget på gaskogeplader, men på andre typer komfurer er det et alvorligt problem. Gryder i rent rustfrit stål er heller ikke egnet til induktion. Hvordan kan produkter af bedre kvalitet overvinde disse ulemper? Nøglen er bunden, som i tilfælde af produkter af høj kvalitet er sammensat af flere forskellige materialer, normalt godt ledende aluminium eller ekstra stål, og danner en såkaldt sandwichbund. Derfor vil en gryde i rustfrit stål af høj kvalitet aldrig være let og den vil have en solid bund.

Fordele og ulemper ved en gryde i rustfrit stål

Fordele

  • Meget god værdi for pengene
  • universel og holdbar
  • absorberer ikke lugt
  • Tåler at komme i opvaskemaskine
  • med en lagdelt bund, der er egnet til induktion

Ulemper

  • lavere ledningsevne for rustfrit stål, som skal kompenseres med en lagdelt bund
  • Gryder i rent rustfrit stål er ikke egnet til induktion.
  • sværere at rengøre hvis den brændes på

  

Gryder af støbejern

Støbejernsgryder er tallerkner for livet. De er naturligt non-stick, holder godt på varmen og er velegnede til alle kogeplader. Ikonet for traditionelt støbejernskogegrej er det franske mærke Staub, der er berømt for sine typiske „cocottes“ med farverige emalje overflader. Oprindeligt var de populære, fordi de var nemme at vedligeholde, men i dag beundres de også for deres smukke udseende.

Vælg dine støbejernsgryder

 

Fordele og ulemper ved en støbejernsgryde

Fordele

  • holdbar
  • leder og holder perfekt på varmen
  • til alle typer af kogeplader
  • kan bruges i ovnen
  • perfekt til stuvet kød, men også til bagning af brød osv.

Ulemper

  • prisen er højere
  • tung
  • Tåler ikke at komme i opvaskemaskine

 

Kobbergryder

Kobbergryder og -pander er ofte at finde på ønskelisten hos alle gourmeter og madentusiaster. Disse tallerkner skal ikke gemmes væk i køkkenskabene, og de vil pynte i køkkenet og på billederne. Deres pris svarer til deres skønhed og gode egenskaber, og franske mærker er mestre på dette område. Mauviel i De Buyer.

Vælg kobbergryder

 

Fordele og ulemper ved gryder og pander i kobber

Fordele

  • Uovertrufne termiske egenskaber - leder varmen hurtigt og jævnt
  • holdbar
  • en dekoration af et professionelt køkken og et hjemmekøkken

Ulemper

  • kræver bedre vedligeholdelse
  • høj pris
  • Kan ikke rengøres i opvaskemaskine eller bruges på induktionskogeplader.

 

Keramiske gryder

Den største fordel ved keramiske fade er deres non-stick egenskaber. De er nemme at rengøre og kan bruges med et minimum af fedtstof. De tåler at komme i opvaskemaskine, men fungerer ikke altid på induktion, så det er vigtigt at tjekke denne information, når man køber et specifikt produkt.

Vælg keramiske gryder

Choose ceramic pots

 

Vigtige egenskaber

Lad os opsummere de parametre, der skal overvejes, når du vælger dine gryder:

  • egnethed til din type af komfur  - især hvis du laver mad på induktionskogeplade
  • mulighed for brug i ovnen - køb mindst én kasserolle, som du kan bruge i ovnen
  • Opvaskemaskine - Gryder i rustfrit stål kan sagtens vaskes i opvaskemaskinen, men ikke støbejerns- og kobbertallerkener. Du er nødt til at beslutte, hvad der er vigtigst for dig, da større funktionalitet og skønhed kræver opvask i hånden og større omhu.
  • bundtykkelse - strukturen og teknologien i bunden er den vigtigste parameter for kogegrej i rustfrit stål. Jo bedre kvaliteten af bunden er, jo bedre er varmeledningsevnen og tilberedningen.
  • konstruktion af håndtag og
    materialetype: grydernes håndtag er normalt lavet af metal, plast eller en kombination af forskellige materialer. Håndtag i plastik bliver ikke hurtigt varme, og derfor er det ikke nødvendigt at bruge handsker til at gribe om dem. De er dog ikke egnet til ovnen og er typiske for billigere tallerkner. Gryder af højere kvalitet tilbyder håndtag, der takket være kombinationen af materialer og det passende design af håndtag minimerer opvarmningen af håndtagene uden brug af plast.
    - Fastgørelsestype: Håndtagene er enten svejsede (forbindelsen indefra er praktisk talt usynlig) eller nittede. Til gryder i rustfrit stål er det bedre at vælge svejsede håndtag, da de er mere elegante, og snavs ikke sætter sig på nitterne. Til materialer, hvor svejsning ikke er mulig, vil nitning være fint.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, leder af indkøbsafdelingen i Kulina

Som en del af det basale køkkenudstyr anbefaler vi 4-5 stykker af sæt af gryder i rustfrit stål fra kendte tyske producenter som WMF, Fissler eller Zwilling. Disse universalgryder af høj kvalitet med forstærket bund vil fuldt ud tilfredsstille alle behov i den daglige madlavning.

Mere avancerede kokke udstyrer også ofte deres køkkener med støbejerns kasseroller fra Staub, ikoniske keramikgryder fra det franske mærke Emile Henry og kobbergryder fra Mauviel og De Buyer. Disse produkter købes også ofte som julegaver eller som gave til nygifte.