Madtørrere
Madtørrer - det bedste redskab til at dehydrere din mad, så den holder i lang tid
Hvad er en madtørrer?
En madtørrer, ofte kaldet en maddehydrator, er et køkkenredskab, der bruges til at tørre fødevarer som frugt, grøntsager, svampe, krydderurter og kød. Maden konserveres ved at blive tørret, hvilket også øger madens holdbarhed og forhindrer dannelsen af bakterier, skimmel og gær.
Tørretumblere består ofte af en række stablede hylder eller bakker med et varmeelement og en ventilator placeret i bunden eller toppen af apparatet. For at tørre maden jævnt på bakkerne produceres varme af varmeelementet og cirkuleres af blæseren.
Det eneste, du skal gøre, er at placere udskårne eller hakkede madvarer på bakkerne og indstille temperatur og varighed. Tørretiden afhænger af typen og tykkelsen af den mad, der skal tørres, så for at få det bedste resultat skal du følge producentens anvisninger.
Et alternativ til lufttørring er soltørring, men det tager meget længere tid (endda flere dage at tørre helt), og for at maden kan tørre, har du brug for et solrigt område med lav luftfugtighed og en minimumstemperatur på 30°C. Hvis du ikke vil købe ekstra apparater, kan du også prøve at tørre maden i ovnen ved en temperatur på 60°C.
I Kulina finder du nogle alsidige elektriske dehydratorer fremstillet af velrenommerede virksomheder som WMF.
Er dehydreret mad lige så sundt som frisk?
Dehydreret mad kan være et næringsrigt og sundt alternativ. Det er dog ikke så gavnligt som frisk mad. Alligevel kan tørring af mad reducere madspild og være et sundere alternativ til usunde snacks som chips eller popcorn. Men er det vigtigt at bruge ingredienser af høj kvalitet og holde sig fra tilsat sukker og konserveringsmidler.
Hvad er fordelene ved at bruge en elektrisk madtørrer?
- Dehydrering af fødevarer kan forhindre vækst af skadelige forurenende stoffer og dermed forlænge deres holdbarhed og tilgængelighed året rundt
- Tørring af fødevarer ændrer også produkternes smag og tekstur og giver ofte tørrede fødevarer som frugt en sødere og mere koncentreret smag
- Det reducerer vægten og mængden af fødevarer, som er lettere at opbevare
- du kan nemt lave nogle sunde snacks til dine børn (tørrede æbler med kanel osv.) og endda julepynt som tørrede appelsinskiver